Letsel binnenband elleboog

Mediale band

 

 

De binnenband (mediale collaterale ligament) is de belangrijkste stabilisator die weerstand biedt aan zijwaartse bewegingen van de elleboog waarbij de onderarm naar buiten draait (valgusbeweging). Opvallend is dat een scheur van deze band zelden tot het gevoel van instabiliteit leidt. De polsbuigers zijn secundaire stabilisatoren van de elleboog. Bij overbelasting, zoals bij bovenhandse sporten, maar ook bij zwaarder (huishoudelijk) werk, kan letsel aan deze band toch voor een hinderlijke instabiliteit zorgen.

 

mcl-anatomie

 

 

Symptomen

 

Er kan een gevoel van instabiliteit van de elleboog zijn of het verlies van controle over de bewegingen van de elleboog. De meest voorkomende klacht is van repetitieve bewegingen waarbij een zijwaartse druk op de elleboog komt. Dit gebeurt onder andere in de sport bij werpbewegingen. De pijn wordt over het algemeen ongeveer 2cm onder de binnenste botknobbel (mediale epicondyl) gevoeld.

 

 

Onderzoek en diagnose

 

Het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek zal worden gedaan om de diagnose van een scheur van de binnenband vast te stellen. Bij dit lichamelijke onderzoek zullen er specifieke bewegingen gemaakt worden of de binnenband stabiel is of pijn geeft. Een MRI-scan kan het onderzoek goed ondersteunen omdat hiermee de weke delenstructuur goed te beoordelen is. Daarnaast kan er een röntgenfoto gemaakt worden om te beoordelen of er wellicht verdere schade in de elleboog aanwezig is.

 

 

Conservatieve behandeling

 

De conservatieve revalidatie na een scheur van de binnenband zal met name bestaan uit fysiotherapie. Onder leiding van de fysiotherapeut kan de beweeglijkheid van de elleboog worden verbeterd en kan er oefentherapie ingesteld worden om de elleboog te leren stabiliseren. Over het algemeen kan men in het dagelijks leven goed functioneren na de revalidatie van een gescheurde binnenband.

 

Een brace kan ondersteuning geven met het stabiliseren van de elleboog. De brace kan er hiertoe aan bijdragen dat het activiteitenniveau op een hoger niveau komt en de pijn gereduceerd wordt. Het is aan te raden met een specialist of fysiotherapeut te overleggen over het gebruik van een dergelijke brace.

 

Operatieve behandeling

 

Mocht de instabiliteit dusdanig zijn of blijven er (secundaire) klachten als gevolg van de scheur van de binnenband bestaan, dan kan er tot operatief ingrijpen worden overgegaan. Een andere indicatie om te opereren is, wanneer door de toegenomen instabiliteit de onderliggende zenuw, nervus ulnaris, te lijden krijgt. In dit geval wordt tijdens de ingreep de zenuw naar voor gelegd. De operatieve behandeling bestaat uit een reconstructie van de band.

 

Kort gezegd zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk dat er een acute afscheuring (avulsie) van de binnenband van de aanhechting op de bovenarm ontstaat, waarbij de band zelf van goede kwaliteit is. In dit geval is het mogelijk de band operatief te herstellen door deze met behulp van een botanker op de anatomische plaats weer vast te maken. Dit komt echter zelden voor. Bij deze operatie wordt de spiermassa aan de binnenste botknobbel gesplitst en de band wordt goed vrij gelegd. De band wordt vervolgens weer vastgehecht op de anatomische plaats.

 

Het komt vaker voor dat de band niet meer van goede kwaliteit is of dat er sprake is van een ouder letsel. In dat geval moet de band worden gereconstrueerd door middel van een peesgreffe. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de tricepspees (elleboogstrekker) of de palmaris longus pees (pees in de onderarm).

Bij deze operatie wordt de spiermassa van de polsbuigers aan de binnenste botknobbel gesplitst en de band wordt goed vrij gelegd. De zenuw die vlak langs de binnenband loopt, nervus ulnaris wordt vrijgemaakt zodat deze niet beschadigd wordt. Een beschadiging van deze zenuw is daarmee ook het grootste risico bij deze operatie. Vervolgens wordt het pezige deel van de triceps of de palmaris losgemaakt. Met deze peesgreffe wordt de band gereconstrueerd door enkele tunnels in het bot. Hierbij is het belangrijk dat deze goed in positie zijn zodat de spanning op de band in gestrekte of gebogen positie van de elleboog gelijk blijft.

 

 

Neem contact op

Wil je een afspraak bij één van onze specialisten? Vul dan onderstaand contactformulier in.

 

  • DD dash MM dash YYYY
    Elleboogkliniek respecteert jouw privacy die valt onder de GDPR/AVG.